Elvdalsk

Elvdalsk
(övdalsk)
Talt i: Sverige 
Region: Dalarna
Talere i alt: Omkring 3.000
Sprogstamme: Indoeuropæisk
 Germansk
  Nordisk
   Østnordisk
    Dalmål
     Elvdalsk 
Skriftsystem: Det elvdalske alfabet 
Officiel status
Officielt sprog i: Ingen
Reguleret af: Råðdjärum
Sprogkoder
ISO 639-1: ingen
ISO 639-2:
ISO 639-3: – 
Älvdalens kommun i Dalarna.

Elvdalsk (elvdalsk: övdalsk eller övdalską, svensk: älvdalska eller älvdalsmål) er en variant af de skandinaviske sprog som tales af omkring 3.000 beboere i Älvdalens kommun i Dalarna i Sverige. Det betragtedes oprindelig som en svensk dialekt men er i dag klassificeret som et selvstændigt sprog af mange sprogforskere[1], idet det har udviklet sig meget isoleret og derved bevaret mange originale grammatiske træk fra norrønt, som er gået tabt på svensk. Sproget har også udviklet egne træk som hverken findes på norrønt eller de øvrige skandinaviske sprog.

Elvdalsk benytter sit eget skriftsprog og alfabet. Der er efterhånden mange lokale bøger og tryksager, der er affattet på sproget, ligesom der er udkommet cd’er og lydbøger på elvdalsk. Det er dog foreløbig ikke anerkendt som et minoritetssprog i Sverige (hvad finsk, tornedalsfinsk, samisk, jiddisch og romani derimod er).

På grund af det relativt lave antal sprogkyndige bliver elvdalsk betragtet som et udrydningstruet sprog. Foreningen Ulum Dalska (”lad os tale elvdalsk”) har til opgave at sikre sprogets beståen og forsøger at skaffe det status som officielt minoritetssprog.

  1. ^ Thorsen, Lotte (2015-05-03). "Sprogforskerne fandt en skat i skoven". Politiken. Politiken. Arkiveret fra originalen 5. maj 2015. Hentet 2015-05-05.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search